fbpx

A GOAL WITHOUT A PLAN IS JUST A WISH

4 saker du borde mäta

Ni som följt mig ett tag vet att jag ofta pratar om mätning och analys. Det kan ju vara förvirrande när man inte vet vad som är viktigt och vad man ska mäta. För det finns ju saker som är betydligt mer relevanta än antalet följare, kan vi snälla bara enas om det en gång för alla?

Jag ska gå igenom de mest grundläggande mätpunkterna som de allra flesta bör ha koll på, självklart bör dessa vara kopplade till dina mål.

Vad är mätvärden och varför bör du analysera dessa?

Mätvärden i sociala medier är viktiga för att det bevisar hur lyckad en kampanj är, hur din strategi presterar och hur din marknadsföring påverkar ditt företag i stort. Det hjälper dig också att vara medveten om ditt varumärke och dina kanaler. Om du inte mäter så är det svårt att veta.

En viktig sak att notera är att alla mätvärden har ett syfte men datan kan vara enorm. Därför är det viktigt att först definiera målen, och välja mätvärden efter det. Om du vill driva medvetenhet, bör du fokusera på räckvidd och exponeringar men om du vill bygga ett community så bör du istället lägga större fokus på engagemanget.

Så återigen – definiera först målen. Sen mäter du.

Hur hittar jag all statistik?

Varje plattform har sin egna analysdel att dyka in i, men du bör ha dina konton inställda på företagskonto för att se allt du behöver.

Oavsett vilka mål och mätpunkter du väljer, så är det viktigaste att du övervakar och spårar kontinuerligt. Hur ska du annars veta vilka mål du uppnår? Som minst bör du titta på dina mätvärden varje månad, är du mer rutinerad åtminstone en gång i veckan.

Engagemang: Gilla, kommentera, dela och klicka

Engagemang  är en av de allra viktigaste sakerna du bör mäta. Det är grunden till hur mycket din publik interagerar med dina inlägg och hur ofta.

Många vill gärna mäta följare, men min åsikt är att det handlar om ett fåfängavärde. Att ha RÄTT följare, är betydligt bättre och framför allt för engagemangsgraden.

Engagemangsgrad är den totala summan av de mindre mätvärdena som gilla-markeringar, kommentarer, sparningar och delningar. Ett sätt att öka engagemang är att ge en uppmaning (call-to-action), t ex ställa en fråga eller ha ett påstående. Om ingen engagerar sig, prova att ändra bildtexten eller bilden. Av någon anledning landade inte det inlägget hos din publik, så justera det och försök igen.

Har du tvärtom ett inlägg utan uppmaning som får massor av engagemang, försök ta reda på varför. Var grafiken snygg och aktuell? Var det ett ämne som berörde många? Vilka var dina mål med inlägget? Var det att prata med någon annan än din nuvarande målgrupp?

Om ditt engagemang ökar, är det troligtvis för att du gör engagerande innehåll som människor vill interagera med, så skapa mer av det!

Medvetenhet: Exponeringar och räckvidd

Det här är två mätpunkter som ofta blandas ihop.

Exponeringar är antalet gånger ditt inlägg visats för någon. En person behöver inte interagera med ditt inlägg för att räknas som en exponering. Det är också möjligt att samma person ser ditt inlägg flera gånger. Om en person ser ditt inlägg 4 gånger, räknas det som 4 exponeringar.

Räckvidd är antalet unika personer som sett ditt innehåll. I en drömvärld hade alla dina följare sett allt du delar, men tyvärr är fallet inte så. Cirka 5-10 % (i genomsnitt) av dina följare ser dina inlägg. Många av dina följare är så kallade “spökföljare”, det vill säga inaktiva användare som inte gillar, kommenterar eller engagerar sig överhuvudtaget. De följer ditt konto – och that’s it. Detta kan skada ditt konto negativt.

Videovisningar och retention (kvarhållande)

Det här är något som många missar. Det här är hur länge någon tittar på dina videor.

Om du tar dig tid att skapa innehåll som du levererar i video, så vill du att folk ska se hela din video. När du kollar på dessa mätvärden, lägg märke till när folk slutar titta. Är det inom de första sekunderna? Då kanske du bör ändra hur du startar dina videos?

Siffrorna är inte allt

Siffrorna är givetvis inte hela historien utan mätvärden är bara ett sätt att få insikter. Du kommer fortfarande att ha relationer med människor, engagera dig med dem i grupper och i messenger. Du kommer fortfarande att behöva bygga relationer med dem, och komma tillbaka för mer innehåll. Ge dem en anledning att komma tillbaka till dig. Viktigare än siffror är till exempel:

  • Växer din närvaro konsekvent?
  • Får du engagemang (och blir det bättre varje månad)?
  • Ger ditt innehåll dig resultat?

Ta dig tid varje månad att se igenom dina mätvärden.

Sammanfattningsvis, dessa saker bör du mäta:

1. Engagemang: Gilla-markeringar, kommentarer, delningar och sparningar.

2. Exponeringar: Hur ofta ditt inlägg dyker upp i någons flöde

3. Räckvidd: Hur många personer som ser ditt innehåll

4. Videovisningar och retention: Hur många ser ditt innehåll och hur länge?

Mätvärden är superviktigt och data ljuger inte! När du börjat lära dig mäta är det dags att definiera metrics (förhållanden mellan mätpunkter) och KPI:er (nyckeltal och mätpunkter i förhållande till specifikt dina mål) för just ditt företag.

Lämna ett svar