fbpx

A GOAL WITHOUT A PLAN IS JUST A WISH

Definiera ditt Varför

Okej, det här kan låta lite klyschigt till en viss del. Men det finns inget viktigare än att förstå och veta varför ditt varumärke ens existerar, vilket  syfte det har och hur det gör dina kunders liv bättre.
 
När du väl vet kärnan kan du bygga din innehållsstrategi kring det. Det innebär att allt du delar har ett syfte och att du inte bara slumpmässigt kastar ut innehåll som citat och memes i hopp om att få in några slumpmässiga kunder.
 
Visst, det kan fungera om du har tur, men att bygga en medveten och fokuserad strategi innebär att varje uppdatering blir ytterligare en sten i grunden för ditt varumärke. Det kommer göra det möjligt för dig att kontinuerligt få kontakt med människor som är i linje med ditt varumärke. Dessa människor är dina målkunder, de som kommer tillbaka gång på gång.
 
Om du gör det rätt.
 
En metod för att bryta ner ditt varumärkessyfte och bygga en strategi kring dina mål är “The Five Whys”. Om du inte orkar läsa historien så kan du direkt hoppa vidare till “The Five Whys”.
 
Redan 1996 skrev forskarna vid Harvard Universitet, James Collins och Jeremy Porras, en serie artiklar om att bygga ditt företags vision, som baserades på olika intervjuer med marknadsledare, såväl som deras egna erfarenheter av att jobba med stora varumärken som Nike och Disney. Deras mål var att etablera en kärnram kring varumärkesbyggande, som skulle gå utöver de grundläggande marknadsföreställningarna och gräva djupare in i syftet och den roll som varje företag spelar i konsumenternas liv.
 

Enligt Collins och Porras:

"Companies that enjoy enduring success have core values and a core purpose that remains fixed while their business strategies and practices endlessly adapt to a changing world.”

Med andra ord, även om trender och medier kan förändras, har de varumärken som klarat sig bäst genom åren och etablerat starkare kontakt med sina kunder, ett definierat fokus på plats. Till exempel, här är de centrala syftena från några av världens största varumärken.
 
Nike – To experience the emotion of competition, winning, and crushing competitors
Wal-Mart – To give ordinary folk the chance to buy the same things as rich people
Walt Disney – To make people happy
 
Det här är inget du kommer läsa i deras marknadsföringsmaterial, som ni vet har ju Nike sitt “Just Do It”, vilket de flesta skulle anta är deras kärnuttalande. Men dessa syften och uttalanden av “north star”-typ, är anledningen till att företagen existerar, inte vad de säljer.
 
När du vet fokusmålen, kommer du säkert känna igen dessa i all deras marknadsföring.
Hur ska du själv göra då? Ett sätt att göra detta är vad Collins och Porras kallar för “The Five Whys” eller “Fem gånger Varför”.

The Five Whys

Börja med ett påstående som är i linje med vad du gör, t ex “Jag säljer sportartiklar” och fråga dig sedan “Varför är det viktigt?” fem gånger.
 
Jag säljer sportartiklar
Varför är det viktigt?
 
För att vi gör det möjligt för människor att delta i sport.
Varför är det viktigt?
 
För att idrotta är hälsosamt och förbättrar livskvaliteten.
Varför är det viktigt
 
Eftersom livskvalitet är allt, gör det möjligt för oss att vara vältränade, lyckliga och leva längre.
Varför är det viktigt?
 
För att underlätta lyckligare, hälsosammare liv i allt vi gör.
 
Det blir sedan den vägledande principen för allt som du delar, allt som du kommunicerar och anpassar all din verksamhet med detta fokus.
 
Det handlar inte om produkterna du säljer, utan varför ditt företag ens existerar. Det här kan spela en stor nyckelroll för att definiera hur du kommunicerar och beter dig, och se till att din personal är på samma sida.
 
Till slut kommer varje inlägg, varje uppdatering, varje reel, varje TikTok, varje Tweet och ja, alla dina sociala uppdateringar styras av detta unika syfte.
 
När du har en tydlig förståelse för vad du gör och varför du gör det, kommer också dina kunder att göra det.
 
Det är så du bygger din varumärkesidentitet online.

Lämna ett svar