fbpx

A GOAL WITHOUT A PLAN IS JUST A WISH

Bygg ett starkt varumärke från grunden

Att bygga ett starkt varumärke. En sak som inte längre är begränsad till en snygg logotyp och snygga förpackningar, utan handlar lika mycket om koncept, idéer och till och med individer. Förr i tiden användes varumärket för att markera ägande av något eller tillhörighet. Men nu för tiden är ordet “varumärke” mer förankrat i att representera ett företag eller en person och ett sätt att skilja ett företag från ett annat. 

Det handlar om så mycket mer än logotyp och färgschema, även om det såklart är viktiga (och roliga) delar i ett varumärkesbyggande. Men det handlar lika mycket om att definiera och dela värderingar som representerar ditt varumärke. Vad konsumenten kan förvänta sig av dig, kvaliteten på din produkt, din etik och vad du står för. Enkelt uttryckt, ett starkt varumärke bygger förtroende. Ju mer en kund vet om ditt varumärke, desto större är chansen att hen litar på dig, engagerar sig och till slut även köper dina fantastiska produkter eller tjänster. 

“Men jag är ju bara en ensam liten företagare. Behöver jag verkligen tänka på varumärket”. Ja, det kanske du tänker. Men mitt svar på det är – hell yes! Marknaden är ENORM och tack vare (eller på grund av) sociala medier är det enda sättet vi kan sticka ut genom att ha en superstark varumärkesidentitet – jag jobbar själv på den biten också. Det är så viktigt att den här delen utgår från dig själv också, så stressa inte iväg och kopiera någon annans identitet för folk kommer att genomskåda det väldigt snabbt. Ditt varumärke kan vara bättre än de personer som du faktiskt ser upp till och beundrar, tro mig! 

Your brand is what people say about you when you’re not in the room

 

Poängen med det här inlägget är att få dig att sätta ditt varumärkesarbete i främsta rummet under de närmsta dagarna. Tänk på din vision, ditt drömläge. Fundera också på din varumärkesgrund. Om du inte har någon varumärkesgrund, fundera på vad det är du vill bli känd för. Om du redan vet, jobba med att få den så kraftfull och kortfattat som möjligt. Se det som din 15-sekunders hiss-pitch. När du väl vet vad ditt uppdrag är, kommer det hjälpa dig att vägleda dig genom svåra affärsbeslut som vilka kunder du ska satsa på och vilka du inte ska. Det kommer också att hålla dig mer fokuserad när du börjar känna att du dras i en miljon olika inriktningar. Att ha en stark affärsidé är den stora skillnaden mellan att skapa relevant varumärkes-innehåll och inte bara kasta ur dig inlägg på sociala medier. 

När du skapar din varumärkesgrund, tänk på följande:

Vad gör du? 
Hur gör du det? 
För vem gör du det?
Hur hjälper det dem? 

Till hjälp kan du ladda ner min varumärkesguide, skriva ut den och i lugn och ro gå igenom varje steg. 

När bläcket torkat och du känner dig trygg och fokuserad, se över hur det stämmer överens med din nuvarande identitet. Ta en titt på din hemsida, dina sociala kanaler, din tonalitet (onlineröst – vad du säger och vem du säger det till). Stödjer alla dessa ditt uppdrag? Berättar de tydligt för folk vad det handlar om, eller skulle du kunna anpassa något för att den övergripande bilden är sammanhängande? Finns det några små steg du kan ta för att vässa saker och ting? 

4 enkla steg till ett starkare varumärke

  1. 1. Gå igenom din digitala garderob och bestäm dig för en stil. En som du känner omedelbart visar människor (potentiella kunder eller samarbetspartners) vad du handlar om. Välj en kostym som får dig att känna dig kraftfull! 

  2. 2. Titta på dina sociala medier-konton och ställ dig frågan – kan folk se omedelbart vad det är du handlar om? Visar dina kanaler din USP? Vad säger din biografi om dig och de tjänster du erbjuder? Om det inte är tydligt, redigera din biografi och börja lägga till innehåll som gör det tydligare! 

  3. 3. Och när vi ändå pratar om sociala medier – vad heter dina konton? Heter de samma sak? Är de lättstavade, lätta att komma ihåg, hitta m m. Förhåller de sig till ditt namn som varumärke eller är det en mix av namn och personlige referenser som bara dina bästa vän och mamma kommer att förstå? Att ha alla dina konton synkroniserade kommer att göra det mycket lättare för personer som försöker hitta dig. 

  4. 4. Har du skapat en e-postsignatur än? Det tar bara några minuter att göra och kommer omedelbart att lyfta din e-post till mer professionella höjder. Den bör innehålla ditt namn, titeln på ditt företag och en superkort tagline, följt av länkar till din webbplats och dina sociala konton. Gärna din logotyp också, om du kommit så långt.
     

Nu blev det här ett långt och ordrikt inlägg men vissa saker kan inte förkortas. Du förstår säkert redan nu att varumärkesbyggande är ett enormt, komplext och extremt viktigt område för affärsutveckling. Något som förtjänar din tid och din uppmärksamhet, framför allt när du är i uppbyggnaden av ditt företag. 

Lämna ett svar