fbpx

A GOAL WITHOUT A PLAN IS JUST A WISH

TikTok vs. Reels vs. YouTube Shorts – Vilken är bäst?

Okej, vi är lite förvirrade just nu. Först kom TikTok (tidigare Musical.ly) och tog världen – eller i alla fall ungdomarna – med storm. Instagram försöker haka på med Reels och även YouTube med sina YouTube Shorts. Samtidigt försöker sig TikTok på att slå igenom på längre format på video (att konkurrera med YouTube?). 

Vad händer egentligen?! 

Den första frågan som vi egentligen behöver ställa oss är – när du själv har lite tid över och vill konsumera lite innehåll i kort form – vilken app öppnar du?

Låt oss först reda ut vad skillnaden mellan dessa plattformar är. 

Vilken app startade trenden med kort forms-video? 

Av dessa tre plattformar var TikTok först, och de andra svarade väldigt fort på dess framgång. TikTok fyllde marknadens önskemål på innehåll i kort form, kanske ett önskemål som kom från Vine-tiden, användarna kunde verkligen inte sluta konsumera klipp efter klipp på 7 sekunders korta klipp. TikTok blev snabbt sjukt populärt. 

Instagram noterade såklart hur användare strömmade till TikTok, och bestämde sig för att ge sig efter samma marknad. Så Instagram började erbjuda Reels så att användare kunde ladda upp videor upp till 60 sekunder långa. Det är inte en direkt kopia av TikTok, men du kan verkligen se inspirationen.

YouTube Shorts är det senaste svaret på TikTok-liknande innehåll i kort form, och det erbjuder även videor på upp till 60 sekunder.

TikTok vs. Reels vs. Youtube shorts – vad är skillnaden? 

Med risk för att detta ska vara oaktuellt redan imorgon, låt oss börja med längd på video.

När TikTok kom till världen kunde man ladda upp videos som längst 60 sekunder. Det blev snabbt 3 minuter och numera är det uppe i 10 minuter. 

Instagram Reels började med 15 sekunder, ökade till 30 sekunder och är nu uppe i 60 sekunder. 
YouTube Shorts tillåter fortfarande bara en minut långa klipp. 

 
Andra intressant saker att ha i åtanke är: 
 • Länkar i video 
  TikTok och Instagram Reels har stöd för detta, inte YouTube Shorts. 
 • Användarvänlighet
  Skulle påstå att alla dessa plattformar är väldigt användarvänliga, lätta att använda som producent men även som konsument. 

Vad pågår just nu? 

Vi användare älskar att ha olika plattformar för olika saker. TikTok för oss har kanske varit slösurfande och konsumerande av inte alltid så relevant innehåll, Instagram för folk som vi följer och inspireras av medan YouTube har varit för längre innehåll. 

Nu är detta kaos. Var ska vi befinna oss? Hur ska vi bete oss? Det är inte bara ett problem för konsumenter utan influencers och kreatörer världen över rasar, framför allt över att Instagram försöker vara TikTok och algoritmen privilegierar Reels, vilket innebär lägre räckvidd för de som inte hakar på. Instagram (eller i alla fall Adam Mosseri, head of Instagram) menar att räckvidden för Reels ökat med 30 %, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det är det enda vi ser. 

Makt och pengar!

Så här är det. Det handlar givetvis i grund och botten om makt och pengar, varför skulle det inte göra det? Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp mm), Google (Google, YouTube mm) och TikTok är så SJUKT STORA företag att man som konsument inte ens kan förstå det. De går på statistik, siffror och så vitt jag vet så vet vi detta:

 • Användare spenderar inte mindre tid i Instagram-appen än tidigare. 
  Men folk förlorar räckvidd ändå. Var hamnar då räckvidden. På Reels, för att algoritmen säger så. Alla som någon gång försökt ge sig på att göra en Reel vet att räckvidden är sjukt mycket högre, spelar knappt någon roll vad du gör. 
 • TikTok är världens mest nedladdade app. 
  Framför allt i yngre ålder, men ökar även i äldre åldrar. Och vilka är framtidens konsumenter? 

Det som plattformarna missar

Det som plattformarna kanske missar är att konsumenter gillar olika plattformar för olika saker, och saknar verkligen Instagrams fotoflöde (kanske senaste tidens största “What The Fuck!?”). Men det finns inga tendenser som tyder på att de är villiga att gå tillbaka i sina planer. 

Samtidigt som TikTok snubblar in på YouTubes territorium. Vill konsumenterna egentligen det? 

Så vad tusan händer egentligen?! 

Det korta svaret – ingen vet! Än! Vi får helt enkelt bara ha is i magen och göra precis det vi gör nu, gilla läget och se hur saker stabiliserar sig. Vad är det som vi konsumenter egentligen vill ha? Det lär tiden utvisa. 

Lämna ett svar