fbpx

A GOAL WITHOUT A PLAN IS JUST A WISH

Räkna ut engagemangsgrad på Instagram

Närvaro på sociala medier är ett måste om du vill att varumärket ska växa, och det är minst lika viktigt att mäta resultatet. 

Vad ska man mäta på Instagram?

Det är lätt att snöa in sig på följare, likes och räckvidd, men man glömmer ofta bort det allra viktigaste – engagemang. För sociala medier ska ju trots allt vara just sociala. Att kunna räkna ut engagemangsgrad är grundläggande, speciellt nu år 2022. 

Engagemang är allt dina följare gör för att engagera sig i dina inlägg – dvs gilla-markeringar, kommentarer, delningar och sparningar. Även direktmeddelande räknas som engagemang. 

Enklaste uträkningen för att mäta engagemang

Det absolut enklaste sättet är att addera gilla-markeringar, delningar och sparningar och dividera med antal följare. Multiplicera sedan med 100 för att få ut procentandel. 

Engagemangsgrad = (Engagemang / Följare) x 100

EXEMPEL:

Ditt inlägg har fått 88 gillamarkeringar, 35 kommentarer, 6 sparningar och 5 dm, totalt 134*. Du har 2040 följare. Engagemangsgraden är då (134/2040) x 100 ≈ 6,6 %

*För snitt, välj ut de senaste 10 inläggen. Summera totalt engagemang för alla inlägg och dela sedan med 10. 

VAD ÄR BRA ENGAGEMANG?

Svaret är… att det beror på. Mindre konton kan (och bör nästan) ha lite högre engagemangsgrad än större konton. Genomsnittet på Instagram är 4,7 % medan kommunikationsbranschen brukar 5-7 % räknas som bra. Allt över är såklart ännu bättre. Är siffran lägre bör du kanske göra något annorlunda och försöka få dina följare att engagera sig med ditt innehåll. Kanske genom att börja skapa Reels?

(Läste någonstans någon som rekommenderade en engagemangsgrad på 20 % men hittar du någon med den siffran så kan du ju hojta till för det känns väldigt orimligt i min värld…)

REELS VS VANLIGA FLÖDESINLÄGG

Däremot har vanliga flödesinlägg (karuseller, foto och video) sjunkit rejält sedan bland annat Reels kom in i Instagramvärlden. 2019 låg engagemangsgraden för flödesinlägg (exklusive Reels och IGTV) på 5,16 % och i slutet av 2021 hade talet sjunkit till 2,88 % och den sjunkande trenden fortsätter. 

 

 

 

1 Comment on Räkna ut engagemangsgrad på Instagram

Lämna ett svar